magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

 • Igazgatóság és elérhetőség
 • Műsorterv

  MŰSORON LÉVŐ PRODUKCIÓK ÉS TERVEZETT BEMUTATÓK:

 • TÓTÉK
 • GALOPP A VÉRMEZŐN
 • ALT DUETT
 • A FÖSVÉNY
 • KVARTETT
 • GYERTYAFÉNY KERINGŐ
 • DANKÓ PISTA
 • VESZTETT ÉDEN
 • A DZSUNGEL KÖNYVE
 • IMÁDOK FÉRJHEZ MENNI
 • MÁTYÁS MESÉK

  ARCHIV:

 • CSALÓDÁSOK
 • PILLANTÁS A HÍDRÓL
 • BUDAPEST ORFEUM
 • A POKOL TORNÁCÁN

 • Néhány szó a Kassai Thália Színházról

  A magyar nyelvű színjátszásnak Kassán régi hagyományai vannak. A XVIII. század végén a német nyelvű színházi előadások mellett fokozatosan magyar színházi produkciók is létrejöttek. 1816-tól a városban állandó magyar nyelvű társulat alakult. Az 1830-as években a kolozsvári és budai színtársulatok mellett a korabeli Magyarország legjelentősebb magyar színházává vált. 1833 február 15-án Kassán volt az ősbemutatója az egyik legjelentősebb magyar színműnek, Katona József Bánk bánjának. Ebben az időben itt tevékenykedtek a magyar színjátszás legnagyobbjai: Déryné Széppataki Róza, Kántorné, Megyeri, Egressy Gábor, Egressy Béni és még sokan mások. A magyar színjátszás töretlen lendületéről például Latabár Endre és a Latabár dinasztia, majd Fargó Ödön társulatai gondoskodtak. A fejlődés egészen 1918-ig tartott. Az 1918-45-ös időszak sem szűkölködött magyar színházi eseményekben, azonban 1945 után a kedvezőtlen politikai és társadalmi helyzet következtében nem alakulhatott újjá a hivatásos kassai magyar színjátszás.

  Dekany-Baroti: DANKÓ PISTA

  1969-ben néhány fiatal színházrajongó kezdeményezésére közakaratból és közadakozásból jött létre a kassai Vox humana - emberi hang elnevezésű magyar nyelvű színház. A név hamarosan szemet szúrt a dubčeki „emberi arculatú társadalom" ellenzőinek. Az elnevezést betiltották és a társulatot büntetésül a komáromi Magyar Területi Színházhoz csatolták. Ekkor vette fel a kassai részleg a Thália Színpad elnevezést. A színház első bemutatójára 1969 november 29-én került sor. Az ide szerződött mintegy tizenöt tagú társulat Goldoni: Két úr szolgája c. művét mutatta be. Színházépület híján a társulat részben saját kezűleg a kassai magyar „Ipariskola" tornatermét alakította át színházteremmé. A következő két évtizedben sok-sok nagyszerű előadás született e szokatlan környezetben.

  Des-Geszti: A DZSUNGEL KÖNYVE - Kniha džunglí

  A Thália Színház tájoló színházként működik. Évi 160-170 előadásából megközelítően hatvanat Kassán a többit Szlovákia egyéb településein tartja. Gyakran vendégszerepel magyarországi színpadokon is. Az 1989-es társadalmi változások után a Thália Színpad végre önállósulhatott. 1990 július 1-től Kassai Thália Színház néven működik. Munkakörülményei sajnos csak részben javultak. A pillanatnyilag a Kassai Megyei Önkormányzat fennhatósága alatt dolgozó intézmény alacsony költségvetéssel dolgozik s ez nehezíti tevékenységét.

  Geyer- Katscher: GYERTYAFÉNY KERINGŐ - Valčík na rozlúčku

  Márai Stúdió 1993-ban a színház egy eredetileg szintén nem színházi célokra épített ingatlanhoz jutott. Itt nyílt meg 1994-ben a Márai Stúdiószínház. Az épület 1994-ben elkezdett tatarozása és átépítése 2002-ig tartott. Jelenleg itt működik a közel 100 férőhelyes stúdióterem, ahol eddig főleg mese- és kamara-előadásokat láthattak az érdeklődők. A Timon utcai épületben található a színház igazgatósága, az irodák, ezen kívül 4 vendégszoba a vendégrendezők és vendégszínészek számára, illetve kávéház, amely különféle - főleg magyar- rendezvény helyszíne.

  Spiro Gy.: Kvartett - Kvarteto

  Megújulás 2004 decemberében a Thália Színház végre kicserélhette közel 15 éves autóbuszát és tehergépkocsiját, így az országon belüli és kívüli tájolás a színészgárda számára kellemesebbé vált. 2005 tavaszán és nyarán a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala által jóváhagyott újabb anyagi támogatás lehetővé tette a színházterem és előcsarnok felújítását. Kicserélték a közel 50 éves nézőtéri székeket, így ugyan kevesebb lett a férőhely, de a nézők kényelmesebben élvezhetik az előadásokat. A színpad is új borítást kapott. Az előcsarnok átépítése a szociális helyiségek teljes korszerűsítésével és a jobb térkihasználással elhelyezett nézőtéri ruhatár felújításával járt.

   

   

   

   

   
  (c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ www.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: marek@box.sk tel. 0905 942 606